fbpx

Caroline

Terug in contact met mijzelf dankzij de paarden

Mijn naam is Caroline Crijns (*1989). Altijd 10 stappen verder, een brein dat 24/7 op volle snelheid draait én … met regelmaat loop ik mezelf voorbij. Paarden blijken een onverwachte, zeer waardevolle leraar. Ze brengen mij terug in contact met mijzelf, met de rust en doen dat zonder enig oordeel.

De onverwachte komst van Vaya (2015) gaf een compleet nieuwe richting aan mijn leven. Ineens was mijn prioriteit het leven van Vaya zo optimaal mogelijk inrichten. Ik leerde in betrekkelijk korte tijd een heleboel over paarden en de natuurlijke leefwijze van dit prachtige dier.In minder dan een jaar tijd werd er een kudde gevormd, die de afgelopen jaren uitgegroeid is tot de kudde zoals die nu IS. We leren van en met elkaar, iedere dag opnieuw. Inmiddels heeft ook de samenwerking tussen mens, dier en natuur een belangrijke plek ingenomen in ons leven.

Door middel van de coaching met behulp van paarden helpen wij anderen op weg

Het overlijden van onze Indy, aan de gevolgen van een esdoorn vergiftiging, zette plotsklaps alles op z’n kop. Ik startte mijn onderzoek naar de planten en begroeiing in en rondom onze wei. In eerste instantie puur vanuit veiligheidsoogpunt. Het bleek VOL te staan met planten die ik niet kende. Die onwetendheid voelde ontzettend beangstigend.

Angst maakte plaats voor nieuwsgierigheid en er kwam weer ruimte om te leren

Al gauw was mijn interesse gewekt en begon ik in kaart te brengen ‘wat’ er groeide en met welke meerwaarde. Ik ‘ontdekte’ een groeiende goudmijn; tal van voedzame en hele waardevolle planten, zowel voor de paarden, als voor onszelf, maar ook voor bijvoorbeeld bijen en andere insecten. Dit groeit – letterlijk – recht onder mijn neus!

Hiermee werd ook de ‘onderwijzeres’ in mij weer wakker gemaakt. Deze rijkdom groeit, in meer of mindere mate, in ieders weiland en/of omgeving. Hoe mooi is het om deze kennis door te geven en het bewustzijn te vergroten, zodat op veel meer plaatsen een bewuste samenwerking tussen mens, dier en natuur mag ontstaan?!


Each one, teach one – Denzel Washington

I love for that one to become many